Шукати в цьому блозі

середу, 25 квітня 2018 р.

ПОРОЖНЯ ЗОНА, КРАЙ МОВЧАННЯ

«Ми сприймаємо Чорнобиль в примарному світлі Полин-Звізди, ми бачимо його крізь призму деформованого вибуху реактора. Нам нав’язали схему розуміння ситуації, і ми вже звично сприймаємо Чорнобиль лише в його атомно-енергетичному контексті. А у нього ж є інший, свій питомий контекст. Історичний, звичаєвий, культурний, природничий, мистецький. Наша дозована свідомість і досі ще не осягла, що втрачає людина, що втрачає народ, що втрачає ціле людство з втратою такого Чорнобиля… Назвімо речі своїми іменами. Для когось це «зона відчуження». Для нас це батьківщина. Це зона національної трагедії». ( Л.  Костенко).                                                                                      
Аварія на ЧАЕС – найбільша техногенна катастрофа за всю історію ядерної енергетики у світі, яка змінила радіаційну обстановку, екологію, долі людей і людства. Визначити масштаби катастрофи та її впливу на людей важко і досі.                 
Щороку 26 квітня Україна відзначає роковини пам’яті з дня аварії на Чорнобильській АЕС. 8 грудня 2016 року  резолюцією Генеральної Асамблеї ООН  проголошено Міжнародний день пам’яті про чорнобильську катастрофу, який відзначається 26 квітня починаючи з 2017 року.                                                             
Час не загоїв чорнобильських ран, не стер у пам’яті трагічні події і імена мужніх пожежників, військових, будівельників, медиків, які відправились назустріч небезпеці, рятуючи інших. Наша пам’ять і пам’ять багатьох наступних поколінь знову і знову буде повертатися до трагічних квітневих подій 1986 року. Напередодні цієї трагічної дати в районній бібліотеці для дітей організовані перегляди літератури «Вічний біль – Чорнобиль», «Атом України : минуле і майбутнє». 

 24 квітня в Лохвицькій ЗОШ І-ІІІст. №3 бібліотекарем районної  бібліотеки для дітей для учнів 9-го класу був проведений урок-реквієм «Порожня зона, край мовчання» та перегляд літератури відповідної тематики.



Немає коментарів:

Дописати коментар