Шукати в цьому блозі

вівторок, 28 січня 2020 р.

СОНЯЧНИЙ КАЗКАР

30 січня 2020 року виповнюється 90 років одному з найулюбленіших українських дитячих письменників Всеволоду Зіновійовичу Нестайку, чиї твори зростили не одне покоління.
У самого письменника дитинство припало на часи воєнного лихоліття, та, незважаючи на це йому вдалося зберегти оптимізм і бажання дарувати посмішки і веселий настрій. Сам Всеволод Нестайко про свій вибір сказав так: «Коли я став по-справжньому дорослим, мені страшенно захотілося повернутись назад у дитинство – догратися, досміятися, добешкетувати… Вихід був один – стати дитячим письменником. Так я й зробив. І, пам’ятаючи своє невеселе дитинство, я намагався писати якомога веселіше».
Перша книга В.Нестайка «Шурка і Шурко» вийшла в 1956 році. Так розпочався довгий і цікавий літературний шлях письменника, у творчому доробку якого більше сорока творів,серед яких – «В Країні сонячних зайчиків», «Пригоди Робінзона Кукурузо», «Таємниця трьох невідомих», «Тореадори з Васюківки», «Одиниця з обманом», «Пригоди Грицька Половинки», «Пригоди журавлика», «Незвичайні пригоди в лісовій школі», «Чудеса в Гарбузянах», «П’ятірка з хвостиком», «Незнайомка з Країни сонячних зайчиків» та багато інших. Кілька з них – «Одиниця з обманом», «Тореадори з Васюківки» та «Чудеса в Гарбузянах» були екранізовані і здобули чимало літературних нагород. А трилогія «Тореадори з Васюківки» 1979 року рішенням Міжнародної Ради з дитячої та юнацької літератури занесена до «Особливого почесного списку Г.К.Андерсена» як один з найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.
Всеволод Нестайко став одним з тих, хто отримав визнання ще при житті.
Напередодні дня народження видатного письменника в районній бібліотеці для дітей оформлена книжкова виставка-інсталяція «Творець Країни сонячного добра», на якій представлені найкращі книги «сонячного» класика. Запрошуємо наших маленьких читачів ознайомитися з виставкою та взяти книги для читання.
            
  

Немає коментарів:

Дописати коментар