Шукати в цьому блозі

неділю, 7 лютого 2021 р.

До мови серцем доторкнусь

 

Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. В ній і мудрість віків, і щирість душі, і пам’ять народу.

У листопаді 1999 року Генеральна конференція ЮНЕСКО проголосила Міжнародний день рідної мови, який уперше відзначався 21 лютого 2000 року у Парижі. Зараз день рідної мови відзначають усі народи. Святкуємо його й ми, українці. Наша мова надзвичайно гарна й багата. Для тебе й для мене, для кожного з нас вона найкраща у світі. Бо це мова нашої рідної землі, нашого народу, мова маминої колискової пісні. Любімо ж її, шануймо і навчаймося говорити нею гарно, вільно і правильно!

Напередодні свята в бібліотеці для учнів 1-4 класів оформлено книжкову виставку «До мови серцем доторкнусь». У першому розділі виставки «Мово моя українська» представлені книги та періодичні видання , які розповідають про історію становлення української мови, шлях її розвитку, значення в житті людини і народу:

Мово рідна, слово рідне./Текст.//Малятко.- №2.- 2018.- С.1-2

Савченко Л. Розмовляй українською правильно./Текст./Л.Савченко.-Харків: Орбіта,2016.-192 с.

У нас сьогодні свято./Текст.- Харків: Белкар-книга,2010.- 64 с.

Українська мова -  в мовах світу./Текст//Маленький розумник.-2018.- №2.- С.3-4

Українська мова – чемпіон./Текст//ВДГ.- 2017.- №18.- С.17-18.

Я пізнаю світ: українська мова./Текст.:дитяча енциклопедія./ Автор-упорядн. А.М.Матвієнко.- К.:Школа,2006.- 384 с.

У другому розділі виставки «Як пісня, лине рідне слово» зібрані книги, в яких маленькі чомусики знайдуть відповіді на безліч своїх запитань: звідки вилітають крилаті слова?, що значить слово «значить»?, чому звуки «оглухли»?, які дива вміє робити м’який знак та багато інших.

А для найменших читачів – третій розділ нашої виставки «Весела грамота», в якому зібрані книги Ганни Чубач, Ігоря Січовика, Олександра Недовіса. Тут ви знайдете віршовані абетки, лічилки, скоромовки, загадки, різноманітні ігри з буквами та словами, жартівливі віршики і веселі побрехеньки.

Четвертий розділ виставки «У пошуках слова» познайомить читачів з тлумачним словником сучасної української мови.

«Буває, що слово відоме давно, а знає не кожен, що значить воно» (Д. Білоус) Уміння висловлювати власну думку зрозуміло і чітко стане в нагоді кожному. Саме тлумачний словник розкриває зміст слів, підказує, де і яке з них краще вжити. А уміння сказати влучно і грамотно дає людині усвідомлення власної повноцінності.





 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар