Шукати в цьому блозі

середу, 22 липня 2020 р.

АЗБУКА ПРИРОДИ


(книжкова виставка для дошкільників та молодших школярів)

Дорогі читачі! На цій виставці зібрані книги про наш спільний дім – природу. І ми маємо навчитися жити так, щоб у ньому завжди вистачало місця всім: і пташці в небі, і звірям у лісі, і квітці, високому дереву і маленькій травинці. І щоб у цьому домі завжди панували мир,  злагода, любов і добро.
Книжкова виставка складається з чотирьох розділів.

Розділ 1. ДИВА І ЗАГАДКИ ПРИРОДИ.
Для наймолодших читачів пропонуємо книги

            Євсеєнко, Софія  Азбука природи./Текст.:художнє видання./С.Євсеєнко.-К.: «Балтія-Друк»,2014.-40 с.:іл.
Якщо ти маленький і не знаєш букв, то насолоджуйся гарними малюнками,  вірші тобі прочитають дорослі. А якщо добре знайомий з алфавітом, то читай сам, шукай на кожному розвороті книги букву,яка відсутня. До твоєї уваги розділи «Пори року», «Домашні тварини», «Тварини нашого краю», «Екзотичні тварини».
            Загадки природи: дитяча енциклопедія./Текст./Упор. В.М.Скляренко, М.О.Панкова, Л.О.Бажій, Т.В.Іовлева.- Х.:Фоліо,2007.-318 с.
Ця книга трішки не схожа на інші, бо на її сторінках йдеться про феномени, які не можуть бути остаточно пояснені сучасною наукою. Вона розповідає про найвідоміші загадки світу. Ти доторкнешся до таємниць землі і космосу: де знаходиться планета Фаетон та підземна кузня Гефеста, що таке «жива»  і «мертва» вода. Дізнаєшся про звірів та істот, яких, може, і немає: снігову людину йоті, чудовисько озера Лох-Нес, волохатого ящера чупакабру, загадкового «монстра пісків». А також здійсниш мандрівку до унікальних місць планети – Бермудського трикутника, Вежі Диявола, Воріт  у Всесвіт та інших.

            Мандруймо у дивосвіт: географічний атлас для наймолодших.- К.:Картографія,2007.- 96 с.:іл.
Разом з Телесиком та Гусеням ти відправишся у космічну подорож  між зорями та планетами. Повернувшись на землю, познайомишся з материками й океанами, довідаєшся про багатющий світ рослин і тварин нашої планети. А потім підеш подорожувати просторами рідної України.
           
            Я пізнаю світ.Таємниці природи./Текст.: дитяча енциклопедія /Упор. О.А.Леонович.- К.:Школа,2003.-416 с.
Книга включає в себе 120 оповідань про тварин і рослини та близько 50 біографічних довідок.

            Таємниці живої природи:енциклопедія./Текст.-К.:Дитяча книга,2002.-198 с
Книга з надзвичайно яскравими ілюстраціями, які супроводжують кожну статтю. Включає 6 розділів: «Життя океану», «Життя рослин», «Світ ссавців», «Життя комах», «Світ рептилій», «Життя птахів».

            Родзинкою виставки є книги для наймолодших серії «Перше читання». Це книги для читання з батьками, адже деякі слова треба прочитати разом з дитиною і пояснити їх значення. В кінці кожної теми є творчі завдання, які дітлахи із задоволенням виконають.

            Великі тварини і не тільки./Текст.: популярне видання.:пер з англ. – Х.: ТОВ «Ранок»,2018.- 72 с.: іл.
Хто має крила? Що таке корали? Хто лікує тварин? І ще на безліч запитань отримаєте  відповідь, переглянувши цю книгу.

            Космос, повітря, вода і не тільки./Текст.:популярне видання.:пер. з англ. –Х.:ТОВ «Ранок»,2018.-72 с.
З ким товаришує акула? Як приймати душ у космосі? Як бачать світ тварини? І ще купу цікавинок знайдете у другій книзі.

            Фантастичні рослини і не тільки./Текст.:популярне видання.:пер з англ. – Х.:ТОВ «Ранок»,2018.- 72 с.
Що таке скам’янілості? Які кістки у кажана? Що відбувається на дереві? На ці та інші запитання знайдете відповідь у третій книзі серії «Перше читання».

Розділ 2. ЗЕЛЕНИЙ  ДИВОСВІТ.
У цьому розділі пропонуємо книги про рослинний світ нашої землі.

            Бойко, Богдана  Оповідки дерева ц квітки./Текст.:казкові оповідання.: 2-ге вид./Б. Бойко.- Х.:ТОВ «Сінтекс»ЛТД,2008.- 64 с.
Казкові оповідання, що ввійшли до цієї книги, допоможуть дітям стати зіркішими і помітити в навколишньому світі справжні дива.

            Грущинська, Ірина  Сторінками Червоної книги України: зникаючі рослини./Текст.:довідник для учня./ І.Грущинська.- К.:Освіта,2005.-95 с.
            Ти, напевне, чув про Червону книгу. Червоний колір означає небезпеку. Цю книгу створили для того, щоб урятувати природу – рослини і тварини. Усі види рослин і тварин, що занесені до Червоної книги, потребують особливої охорони. За допомогою книги І.Грущинської ти здійсниш чотири подорожі – до лісу, у степ, в гори та на луки й водойми. У книзі вміщені описи рослин, відомості про них, легенди. Видання яскраво ілюстроване.

            Дивосвіт.Твої перші кроки./Текст.: книга для дітей від 6 років.:2-ге вид.- К.:Освіта, 2007.- 240 с., іл.
Небо,Земля, Вода і Вогонь відкриють свої таємниці. Майстерно виконане художнє оформлення доповнює образні розповіді.

            Мензатюк, Зірка  Зелені чари./Текст.:оповідання./З.Мензатюк.-Чернівці, Букрек,2012.- 176 с.:іл.
            У книзі розповідається про знані й маловідомі рослини України, пов’язані з ними легенди, повір’я, народні звичаї, про їхні чарівні й реальні властивості, про дива України – Долину нарцисів. Заповідні тисові гаї та інші. Особливу увагу приділено релігійним легендам про рослини, а також пов’язаним з різними квітами цікавим бувальщинам з життя видатних українців.

            Мензатюк, Зірка  Український квітник./Текст.:науково-популярна проза:  3-тє вид./З.Мензатюк.- К.КГрані-Т,2012.-64 с.:іл..
            Відома письменниця подарувала читачам мініатюрні есеї про найулюбленіші квіти. Також в цій книжці крім дивовижних квіткових історій ви знайдете численні зображення зі старовинних гербаріїв, а також майже наукові описи двадцяти дев’яти квітучих і пахучих чудес.
           
Розділ 3. СУСІДИ  ПО  ПЛАНЕТІ.
             У цьому розділі представлені книги про тваринний світ нашої планети.

            Жигарев, І.О.  Атлас тварин для школярів./Текст.:наук.-попул. видання для дітей./І.О.Жигарев._К.:ТОВ «Перо»,2008.-96 с.
            В атласі представлено типових мешканців різних географічних зон. Тут ви знайдете їх докладний опис, звички та особливості поведінки.

            Ільченко,Олесь  Наші птахи:круки, шуліки, мартини та інші птахи України./ Текст.:науково-популярна проза.:3-є вид./О.Ільченко.-К.:Грані-Т,2012.-80 с.:іл.
            Сумним і нецікавим було б наше життя без птахів. Поведінка птахів завжди приваблювала людину і загадувала їй загадки. Як ці створіння знаходять шлях у вирій, а потім безпомилково повертаються додому? Як вони визначають час для кочування чи відльоту? Чому деякі будують складні гнізда, а інші зовсім не переймаються тим, де їм відкласти яєчка?. Читай книгу і знайдеш відповіді.

            Маленькі дослідники:Підводний світ./Текст.:пер з англ.-К.:Книголав,2019.-18 с.:іл.
            Це книжка-іграшка. Одягайся тепленько та завітай у гості до тварин, які живуть у морях біля земних полюсів. Зазирай у віконце, поринай у підводне життя та знайомся з тваринами, якими повниться океан. Познайомся з найшвидшими рибами та черепахами-мандрівницями. Досліди уламки кораблів та побач риб, які живуть глибоко під водою.

            Метелики.50 найвідоміших видів./Текст.:міні-енциклопедія.:міні-енциклопедія.:пер з англ..-К.:Вид-ча група КМ- Букс,2018.-56 с.
            Метелики – «літаючі» квіти. На вигляд такі ніжні і беззахисні, а можуть всю зиму під снігом проспати і нічого з ними не станеться! За допомогою цього довідника ви зможете розпізнати 50 найвідоміших видів метеликів, які зустрічаються навкруг. Ви дізнаєтеся про їхні основні ознаки та спосіб життя.

            Соседи по планете./Текст.:пер.с франц./П.В.д’Ореа, А.Жос.-М.: «Махаон», 2001.-96 с.
            Ця збірка познайомить тебе з природою нашої землі. Ти вирушиш в захоплюючу подорож морями і океанами, річками і озерами, лісами ігорами, побуваєш на екваторі і в тропіках, зустрінеш там різних тварин і зможеш спостерігати за ними.

Розділ 4. МАЛЯТАМ  ПРО  ЗВІРЯТ.
            До вашої уваги художні твори українських і зарубіжних письменників головні герої яких – тварини.  
Вірне серце звіра./Текст.:оповідання про тварин-К.:Інтерпрес ЛТД,204.-303 с.

Гаврош, Олександр  Різдвяна історія ослика Хвостика./Текст.:повість.-К.:Фонтан казок,2019.- 128с.:іл.

Зальтен, Фелікс   Бембі./Текст.:лісова казка.: пер з нім.- К.:А.С.К.,2006.-80 с.:іл.

Каста, Стефан   Експедиція з мурахою Софі:досліджуємо природу навколо нас./Текст.: пер зі швед./С.Каста.- К.:Час майстрів,2019.-224 с.:іл.

Міттерер, Фелікс   Дивовижне курчатко Ганнуся./Текст.:пер з нім./Ф.Міттерер.-К.:Наш час,2012.-26 с.:іл.

Оповідання про тварин./Текст.:збірка оповідань.:пер з рос.-Х.:Видавничий дім «Пегас»,2015.-64 с.;іл.

Сетон-Томпсон, Ернест   Вінніпезький вовк./Текст.:оповідання.: пер. з англ./ Е.Сетон-Томпсон.-К.:Веселка,1993.-54 с.:іл.

Сухомлинський В.О.   Вогнегривий коник./Текст.:казки, притчі,оповідання./ В.О.Сухомлинський -К.: Знання,2017.-255с.:іл.

Троепольский, Гавриил    Белый Бим Черное Ухо./Текст.:повесть./ Г.Троепольский.- М.: ЯУЗА,ПРЕСС Лтд,1994.- 320 с.

Тютюнник, Григір   Степова казка./Текст.:казки та оповідання./Г.Тютюнник.-К.: Веселка,2008.-96 с.:іл.

Чередниченко, Дмитро   Чого Волошка запишалася./Текст.:повість.:2-ге вид./ Д.Чередниченко.-К.:Грані-Т,2012.-60 с.:іл.
           


















 
          
             



Немає коментарів:

Дописати коментар