Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 7 серпня 2020 р.

«УКРАЇНО! ТИ ДЛЯ МЕНЕ – ДИВО!»

 ( виставка-подорож)

У житті кожної нації є події, які визначають її подальшу історію, сенс буття, її місце у світовому просторі. Є такі події і у нас, українців. Одна з них – проголошення Верховною Радою України 24 серпня 1991 року Акта про незалежність України. Ця дата увійшла в наше серце не просто як день народження держави, а передусім – як світле свято пам’яті про цілі покоління наших предків, які з любов’ю творили і плекали нашу націю, рідну мову, мужньо боролися за утвердження державності.

З нагоди відзначення 29-ої річниці від дня проголошення незалежності України в районній бібліотеці для дітей організовані тематичні книжкові виставки. Для читачів – учнів 1-4 класів пропонуємо виставку-подорож «Україно! Ти для мене - диво!».

У першому розділі «Шлях до свободи» представлена література, в якій розповідається про народження нової незалежної держави України, яка з’явилася на політичній карті світу 24 серпня 1991 року.

Іваницька, Дарія Дітям про Україну./Текст./Д.Іваницька.-Львів:Апріорі, 2012.-56 с.: іл.

Капранови, брати Мальована історія незалежності України./Текст./Брати Капранови.-К.:Гамазин,2016.-8о с.:іл.

У цій книзі немає історичних відкриттів, а весь виклад будується на фактах. Українська незалежність не переривалася з часів Великої Скіфії, і навіть у найпохмуріші часи колонізації українці зберігали власну державу у формах автономії, повстанської республіки, війська-держави. Отже, наша незалежність зовсім не «впала з неба». ЇЇ зберегли прадіди й діди, а значить, треба берегти і нам.

Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні , як походження Української держави та боротьба за її встановлення. Ця книжка для дорослих і дітей, для батьків, які хочуть, щоб їхні діти виросли українцями.

Незалежність України./Текст.-К.: ТОВ «Видавництво «Мамине сонечко», 2016.- 48 с.

У книзі подана інформація про основні державні свята України, видатних українців, державні символи України.

У нас сьогодні свято./Текст.- Х.:Белкар-книга,2010.-64 с.:іл.

З цієї книги діти дізнаються про походження державних і релігійних свят, про те, коли їх святкують, а вірші додадуть емоційного настроб.

Шкода, М.Н. Свята моєї Батьківщини./Текст:дитячий календар ілюстрований./ М.Н.Шкода.- Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО»,2007.-176 с.:іл.

До цього ілюстрованого видання ввійшли розповіді про всі святкові дні, які ми відзначаємо в Україні. Книга розрахована на школярів, їх дбайливих батьків, учителів, усіх тих, хто цікавиться вітчизняною культурою та історією.

Другий розділ виставки під назвою «Наших оберегів кольори» включає книги, в яких діти знайдуть цікаву інформацію про державну і народну символіку нашої країни: гімн, прапор, герб, калину, вербу, барвінок:

Державний гімн України./Текст: популярний історичний нарис.- К.:Музична Україна.-К.:Музична Україна,2006.-55 с.

Сокол А.В. Моя країна – Україна./Текст./А.В.Сокол,О.М.Конечна.- Чернігів:РВК «Деснянська правда»,2004.- 64 с.

Україна:дитяча енциклопедія./Текст./Упор.:В.М.Скляренко, Т.В.Іовлева, В.В.Мирошнікова, М.О.Панкова.- Харків: Фоліо,2006.- 463 с.

Чугуєнко М.В. Моя Україна./Текст:ілюстрована енциклопедія для дітей./ М.В.Чугуєнко.-Харків:Видавництво «Ранок»,2008.-128 с.:іл.

Третій розділ виставки «На тернистих шляхах історії» знайомить читачів з унікальним явищем світової історії – українським козацтвом, якому належить найвидатніше місце в історичному розвитку України:

Виженко, Олександр Історія запорозьких козаків для веселих дітлахів./ Текст./О.Виженко.- Львів: Світ,2011.-112 с.:іл.

Гетьмани України./Текст.- Харків: Промінь,2007.-248 с.:іл.

Діти Козацької Матері./Текст: історико-пригодницькі повісті та оповідання./ Упор. В.Шевчук.- К:Веселка,2004.-334 с.:іл.

Заманова, Тамара Отаман Гамалія./Текст: оповіді про козацьку бувальщину для дітей./Т.Заманова.-К.:ПП «Агенство по розповсюдженню друку»,2016.- 88 с.:іл.

Козацька абетка: коротка історія українського козацтва для дітей і дорослих./Автор-упор. О.С. Яремійчук.- К.:Веселка,2013.- 80 с.:іл.

Крип’якевич,Іван Пригоди малих козаків./Текст: історико-пригодницькі повісті та оповідання./І.Крип’якевич.-К.:Веселка,2004.-255 с.:іл.

Лицарі волі./Текст: уривки з художніх творів.-Харків.:Белкар-книга,2016.- 64 с.:іл.

У сучасному суспільстві все більше зростає етнічна свідомість народу, посилюється інтерес до вітчизняної культури, народного мистецтва, духовних традицій. Тому у четвертому розділі нашої виставки «Духовні скарби України» зібрані книги відповідної тематики:

Білоус, Дмитро Диво калинове./Текст:вірші./ Д.Білоус.-К.:Веселка,1988.-158 с.:іл.

Герус, Людмила Українська народна іграшка./Текст./Л.Герус.- К.:Балтія-друк,2017.- 62 с.:іл.

Це видання знайомить з іграшками, створеними з тканини і ниток, з глини, дерева, трави, соломи і навіть з сиру. Видання багато ілюстроване, створене на основі експонатів Музею етнографії та художнього промислу при Інституті народознавства НАН України (М.Львів), Музею Михайла Грушевського (м. Київ), приватних збірок, авторських творів.

Дерево життя./Текст./Упор.В.Ярош.- К.,2009.-222 с.:іл.

У книзі описано дивовижний світ міфології давніх слов’ян,усі дохристиянські вірування, пантеон слов’янських богів, стародавні народні свята, легенди і повір’я.

Ізбаш, Олекса Військо Даждьбога./Текст: казки та легенди про героїв, богів, духів давніх слов’ян./О.Ізбаш.- К.: АВІАЗ,2013.-164 с.:іл.

Кара-Васильєва, Тетяна Українська вишивка./Текст., вид.2-ге, стереотип./ Т.Кара-Васильєва, А.Чорноморець.- К.:Либідь,2005.-160 с.:іл.

Книга знайомить читача з історією української вишивки від Х до ХХ століття. Розглядаються особливості самобутньої народної вишивки різних регіонів, описуються основні техніки шитва, розкривається символіка рушників, її значення у святах і обрядах.

Косміна, Оксана Українське народне вбрання./Текст./О.Косміна.-К.: Балтія-друк,2017.-62 с.:іл.

Видання знайомить читача з оригінальними зразками традиційного вбрання українців кінця ХІХ – початку ХХ століття. Альбом містить інформацію про регіональні особливості українських строїв, демонструє українськой національний одяг в усьому його багатстві та розмаїтті.

Мензатюк, Зірка Катрусині скарби./Текст: оповідання для молодшого шкільного віку; вид. 2-ге./ З.Мензатюк.- Чернівці: Видавничий дім «Букрек», 2015.-40 с.:іл.

Книжка відомої української письменниці знайомить читачів з традиційним народним мистецтвом України. Катрусині батьки – знатні мистецтвознавці, її старша сестра – вже допитлива школярка. Пригоди Катрусі – це сучасні історії про давні народні надбання, які захоплено сприймаються дітьми.

Українські легенди, прислів’я, лічилки, скоромовки, загадки./Текст./Упор. Г.М.Кирпа, Г.В.Біляєва.- Харків:Белкар-книга,2015.- 192 с.:іл.

Ця книга – порадник, помічник, учитель.Завдяки їй ви дізнаєтесь, звідки пішли назви міст, річок, квіток. А зміст прислів’їв, загадок, скоромовок – це життя, звичаї, взаємини людей, явища природи,тощо.

Запрошуємо до бібліотеки всіх шанувальників друкованого слова. На вас чекають книги, представлені на виставці, а також багато інших книг даної тематики, які є у фондах нашої книгозбірні.

Підготувала Т. Грипась, заступник директора по роботі з дітьми.





Немає коментарів:

Дописати коментар